fredag 12 november 2010

Bröd av en påse mjöl!

Ska du ha fest?


Då är detta brödet stort och gott!






Tips: När det står fingervarmt så kan man känna med
sitt lillfinger om det är lika varmt. Är båda lika varma 
då har du 37 grader.


Recept:
100 gram smör eller margarin
12 dl vatten eller mjölk
1 tsk salt
50 gram jäst
½-1 dl sirap eller honung (sirap är godast)
1 påse mjöl ( 2 kg)


Redskap som behövs:
smord långpanna
Bunke


Gör så här:
Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet eller mjölken
och värm till 37 grader (Finger varmt). Smula jästen i bunken.
Rör ut jästen med lite av ``degspadet´´. Tillsätt resten av ``degspadet´´, salt, sirap
(Honung) och nästan allt mjöl. Spara 2-3 dl till utbakningen. Arbeta ihop
till en smidig deg, först i bunken sedan på mjölat bakbord.


Ta undan en fjärdedel av degen till garneringen. Lägg resten på en smord 
långpanna som en platt kaka. Ta sedan degbiten du lade undan. Skriv något, 
till exempel namn, Grattis, fars dag, party eller något annat, du kan också 
göra en blomma eller något enkelt i den stilen.




Källa: Vår kok bok sid 620- 621

1 kommentar:

  1. Coolt!! e de inte svårt att skriva sitt namn me bröd? det blev cooolt :)

    SvaraRadera